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Haidi cooks Korean food

전통 떡국 만들기 (서울식): Preparing Sliced Rice-cake Soup: Korean traditional cooking in Seoul area

by 맛의 마술사 하이디 2023. 3. 1.
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We Koreans always eat Sliced Rice-cake Soup at the morning of the first day of the year.  In my childhood, I heard the grown-ups saying, "When you eat a bowl of Slice Rice-cake soup on the New Year's Day, your age is added by one."  In Korean language, 'to grow year older' is 'to eat one year of age'.  And, as you know, Korean age is added on the first day of the year. 

우리 한국인들은 새해 첫날 아침에 늘 떡국을 먹는다. 어릴 때 어른들은 이렇게 말하셨다.  "설날에 떡국을 한그릇 먹으면, 한살을 더 먹는 거야."  우리말로 한살만큼 더 성장한다는 건 '나이를 한 살 더 먹는 것'이다.  아시는 바와 같이, 한국 나이는 새해 첫 날에 한 살 더 먹는다.

 

I would like to introduce the process of preparing traditional Sliced Rice-cake Soup in a manner that my grandmother taught to my mother and mother told me how to make it.  Since my grandparents and parents with all their family were born and lived in Seoul, I can say that it is cooked in a manner of cooking in Seoul.

나의 할머니께서 엄마에게 알려주고 엄마가 내게 만드는 법을 알려주신 방법으로 떡국 만드는 방법을 소개하고자 한다.  내 조부모님과 부모님, 그리고 모든 가족이 서울에서 태어나고 사셨기 때문에, 나는 이것이 서울식 조리법이라고 말할 수 있다.

 

Let us start.  It takes about 2-3 hours to cook the Soup, and it is not difficult at all.

이제 시작해보자.  떡국을 만드는 데 2-3시간의 시간이 걸리지만, 전혀 어렵지는 않다.

 

[Material and ingredients for 4-5 persons] 

   Beef (shank or brisket) 250 g

   Sliced Rice-cake  700 g

   Two eggs

   Korean traditional soy sauce 4 Ts

   Crushed garlic 2 Ts   

   Green onion (proper amount)

   Roasted laver (proper amount) 

   Sesami oil 1 ts

   Ground pepper (small quantity)

 

[재료 4-5인분]

   쇠고기 (사태 또는 양지머리) 250 그램

   떡국떡 700 그램

   계란 2개

   국간장 (가능하면 전통식 집간장) 3 Ts

   다진 마늘 2 Ts

   대파 (적당량)

   구운 김 (적당량)

   참기름 1 ts

   후추가루 (소량)

 

1. Before you make beef stock, first the loaf of beef should be blanched in boiling water for 2-3 minutes to remove unpleasant odor. [Haidi used one loaf of center heel of shank from Korean cow.]

쇠고기 국물을 내기 전에, 먼저 쇠고기 도막을 끓는 물에 2-3분 데쳐내어 잡내를 제거한다. [하이디는 한우 아롱사태 한 덩이를 사용했다.]

2. The loaf of beef is put into 1.5 L of pure cold water, and heat the pot.  After boiling, it is gently heated for 1.5~ 2 hours.

쇠고기를 1.5리터의 정수된 물에 넣고, 냄비를 가열한다.  끓으면, 약불로 줄이고 1.5 내지 2시간 동안 더 끓인다.

3.  The oil floating is removed to get clear soup.

맑은 국물을 얻기 위해 기름을 걷어낸다.

4. Add 3 table spoons of Korean soy sauce (it is better to use a traditional home-made sauce, but you may use commercially available one) and garlic.  If needed, add some salt and/or seasonings.  (Haidi doesn't added anything except traditional home soy sauce.)

국간장 3 숟가락(전통식으로 만든 집간장을 사용하면 좋지만, 시판되는 국간장을 사용해도 좋다)과 마늘을 넣는다.  필요하다면 소금을 더 넣거나 조미료를 넣는다.  (하이디는 전통 집간장 외에 아무 것도 넣지 않았음)

5. Scoop the beef loaf and cut it into pieces.  Half of the pieces are returned to the soup, and the other half are mixed with 1 table spoon of the soy sauce and 1 ts of sesame oil and a little bit of pepper and garlic for later decoration of the bowl. (It is better to use your fingers for the mixing.)

쇠고기를 건져서 자르거나 찢는다.  반은 국물에 되돌려 넣고, 고기의 나머지 반을 1 Ts의 집간장과 1 ts의 참기름, 그리고 약간의 후추, 마늘과 함께 양념하여 나중에 고명으로 얹기 위해 준비한다 (손가락으로 조물조물 버무려둔다). 

 

6. Separate yolk from egg white, and fry them individually in a flat shape.

계란은 흰자와 노른자를 분리하여 납작하게 따로 지단을 부친다.

7. Fried egg is rolled to cut into thin strips for decoration of the soup.

지단을 말아서 채썰어 고명으로 준비해둔다.

8. Put the sliced rice-cake into the soup.  When the rice-cake pieces are floated, it is a sign that they becomes tender. Boiling time may be lengthened if you want more soft taste.

떡국떡을 국물에 넣는다.  떡이 떠오르면 떡이 익었다는 신호. 떡이 부드럽게 잘 익은 걸 좋아하면 시간을 늘리면 된다.

9.  Now the Sliced Rice-cake Soup is poured into individual bowls. And the white and yellow egg strips and the seasoned beef pieces with roasted laver strips are put on the top of the soup for decoration and flavored taste.

이제 떡국을 대접에 떠놓고, 황백 지단과 양념한 고기를 김조각과 함께 떡국 위에 올려놓는다.  이 고명은 장식효과도 있지만, 향미를 더해준다.

 

Enjoy the Korean traditional Sliced Rice-cake Soup with Kimchi!  Maybe, it tastes more than 'one year of age'.

한국 전통 떡국은 김치와 즐기면 더 맛있다.  아마도 '한살 더 먹은' 것 이상의 맛일 듯!

 

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